Quantcast
Channel: La colțu' străzii » guvernare
Viewing all articles
Browse latest Browse all 8

Moduri de a guverna: de-a alba-neagra

0
0

Articolul 103 Investitura
(1) Presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament.

Acesta este articolul din Constitutie care legifereaza modul de interactiune a celor doua institutii reprezentative, Parlament si Presedentie, in procesul nasterii unui guvern.

Din 2004 incoace, ne-am procopsit din partea presedintelui cu mai multe interpretari ale acestui articol. Avem asa:

–         In 2004, alianta D.A. a castigat mai multe mandate decat PSD, deci formeaza guvernul. Urmarea: PD ajunge la guvernare.

–         In 2008, PDL a castigat mai multe mandate, deci formeaza guvernul.Urmarea: PDL ajunge la guvernare.

–         In 2009, majoritatea parlamentara PSD+PNL+UDMR de dupa motiunea de cenzura nu este inregistrata ca alianta la tribunal, deci nu poate forma guvernul. Urmarea: PDL ramane la guvernare.

–         In 2012, USL, alianta inregistrata la tribunal, castiga cele mai multe mandate dar nu majoritatea absoluta; nu va forma guvernul pentru ca nu are aceasta majoritate absoluta. Sau USL castiga majoritatea absoluta, dar de fapt nu este partid ci alianta iar PDL are un mandat peste jumatatea celor obtinute de USL, deci este partidul cu cele mai multe mandate (stiu, pare greu de inteles). Urmarea celor doua variante: PDL va ajunge la guvernare.

Se pare, deci, ca interpretari total diferite si in contradictie una cu alta ale acestui articol al Constitutiei, duc la acealsi rezultat: PDL, partidul al carui sef de facto este presedintele, guverneaza. Presedintele este asemenea vreunui nene dintr-o margine de obor ce te imbie la alba-neagra: asta are, asta n-are, care e castigatoare? Dar, din iuteala mainii, castigatorul e mereu acelasi: el.

Nu stiu exact care sunt cauzele acestui mod de a face politica. Poate lacune ale textului constitutional, lacune ce permit tot soiul de interpretari; dar Constitutia nu este o suma de teoreme matematice, mereu va fi interpretabila. Poate inexistenta unor  puternice cutume institutionale, dincolo de textele legilor; dar incalcarea acestora fara ca vreo zece plagi sa se abata dinspre electorat spre cel ce le-a incalcat, le face ineficiente. Sau poate lipsa unui electorat educat politic, capabil sa sanctioneze aceasta politica de alba-neagra.

Dar cred ca efectele sunt doua: impredictibilitate si lehamite, si ele cu efecte derivate.

Ce om serios se apuca de politica daca stie ca rezultatul activitatii sale este hotarat in mod arbitrar de una sau mai multe persoane? Un partid pune in miscare o energie imensa pentru a castiga alegerile, le castiga sau macar reuseste sa construiasca o majoritate, iar apoi se trezeste ca vreun iepure scos din joben formeaza guvernul. Urmarea fireasca este sa te lasi de politica. Sau: electorul voteaza. Apoi vede ca albul ce l-a votat se transforma in negru, ca sensul votului sau este inversat. Urmarea fireasca este ca  electorul nu se va mai prezenta la vot.

Altfel spus, vom balti in continuare cu politicieni girueta de mana a treia si institutii nereprezentative.



Viewing all articles
Browse latest Browse all 8

Latest Images

Trending Articles